Enneagram en de manier waarop ik ermee werk
Onderwerp: Enneagram en de manier waarop ik ermee werk
Verzenddatum: 2008-08-08 19:16:07
Mail nr #: 4
Inhoud:
1

Beste [FIRSTNAME],

Zo vlak voor mijn vakantie ontvangen jullie de volgende nieuwsbrief. Van 11 tot en met 30 augustus ga ik in Engeland genieten van mijn vrijheid. In die periode kan ik helaas jullie vragen niet beantwoorden. Dat komt weer in de eerste week van september. Maar nu de nieuwsbrief.

Wist-je-dit-al-van-het-enneagram?
Deze maand heb ik gekozen wat meer te vertellen over de bijzondere manier waarop ik werk met het Enneagram. Deze werkwijze is ontstaan in navolging van Willem-Jan van de Wetering. Het uitgangspunt is dat je niet één, maar meerdere enneatypes als basis hebt gebruikt gedurende verschillende fases in je leven. Je stapt als het ware over van het ene enneatype naar het andere. Kun je maar niet achter je ´werkelijke´ enneatype komen, dan is dit de oorzaak van je probleem. Je herkent veel van verschillende types, omdat je in verschillende fases van je levens ook deze types geweest bent. Met Enneagram Integratie Kunde gaan we de enneatypes van waaruit je geleefd hebt in de verschillende fases in kaart brengen en zoeken we ook uit welk enneatype echt bij jou en jouw levensdoel hoort. Dit is belangrijk, omdat bij je levendoel - enneatype ook je werkelijke kracht ligt. En zie je de foto's aan beide zijden van dit stukje tekst? De foto aan de rechterkant laat zien dat er door het licht veel meer zicht is op zijn eigen weerspiegeling in het water. Dat is het effect van het zicht hebben op jouw levensdoel - enneatype. Je krijgt zicht op je innerlijke zelf en je innerlijke kracht, zodat je je innerlijke kracht als vanzelf gaat inzetten en gebruiken om het leven te creëren dat jij voor ogen hebt. Dat is het resultaat van het coachtraject Enneagram Integratie Kunde. Wil je meer weten over de achtergrond hiervan? Lees dan het artikel bij deze nieuwsbrief of kom in september naar één van mijn lezingen, 16 september in Naaldwijk of 23 september in Voorschoten. Lees artikel

Ervaringsverhaal

Evenals vorige maand is er ook nu een ervaringsverhaal die de meerwaarde van het vaststellen van verschillende enneatypes duidelijk maakt. Dit ís de bijzondere manier waarop ik werk met het Enneagram in actie. Lees ervaringsverhaalActiviteiten

In het najaar starten weer diverse nieuwe cursussen. Er zijn bij diverse centra open dagen, waarop je je kunt oriënteren welke cursus je aanspreekt. Ook Within Reach doet hieraan mee.

 

Op 30 augustus van 15.00 - 16.15 uur promoot ik in Djoj, Rotterdam, samen met Miranda van Gaalen de workshop ´Ontdek je opgeruimde zelf´. Dit is een workshop die op initiatie van Organizer Yvonne de Bruin is ontstaan en gaat in op de diepere oorzaken waarom opruimen in je huis of op je werk niet lukt. Voor deze workshop is vanaf begin september een aparte website beschikbaar met het adres www.ontdekjeopgeruimdezelf.nl . Tot die tijd vind je meer informatie en de mogelijkheid je in te schrijven op mijn website onder 'activiteiten, overige'. Ook ben je van harte welkom op de de introductieworkshop van 'Ontdek je opgeruimde zelf' op 30 augustus. Het adres van Djoj vindt je is op dezelfde plek op mijn website te vinden.

 

Op 6 september is er een open dag in het Centrum voor Natuurlijke Begeleiding in Naaldwijk. Om 14.30 uur geef ik in groepsverband meer informatie over het Enneagram en de mogelijkheden van individuele coachtrajecten en workshops. De rest van de dag ben ik bereikbaar voor persoonlijke vragen. Ook kun je op deze dag kennismaken met Familieopstellingen, lichaamsgerichte therapie, begeleiding van nieuwetijds kinderen, telephatie met dieren, pijntherapie en massage. Het adres van het centrum is Kleine Achterweg 27. Binnenkort is er ook meer informatie over de open dag te lezen op de website van het centrum www.centrumwestland.nl .Je bent van harte welkom met je geïnteresseerde familieleden, vrienden en bekenden.

 

Workshopdata

De onderstaande lezingen en workshops staan de komende periode gepland. Er zijn op dit moment nog volop mogelijkheden om je aan te melden.

 

De nieuwe workshop in dit rijtje is de workshop ´Ontdek je opgeruimde zelf´.

 • De lezing 'De dynamiek van het enneagram' kun je ervaren op:
  - dinsdagavond 16 september in Naaldwijk
  - dinsdagavond 23 september in Voorschoten
 • Voor de Workshop Basiskennis Enneagram zijn er de volgende mogelijkheden:
  - 5 donderdagavonden in Voorschoten, 2, 9, 23, 30 oktober en 6 november
  - 5 dinsdagavonden in Naaldwijk, 7, 21, 28 oktober en 4 en 11 november
  - 2 zaterdagen in Simonshaven (onder Rotterdam), 1 en 22 november.
 • De workshop 'Ontdek je opgeruimde zelf' op de zaterdagen 4 en 25 oktober en 15 november, in Djoj in Rotterdam.

Vooralsnog wordt er geen workshop Basiskennis Enneagram gegeven in Delft. Mocht je in Delft en omstreken wonen en daar wel behoefte aan hebben laat het me dan vooral weten. Ook op welke dagen je voorkeur zou hebben.

Meer informatie, zoals adressen van locaties, tijden, prijs en wijze van inschrijving kun je vinden op mijn website. Je kunt me natuurlijk ook altijd even bellen of mailen.

Overige

Vorige maand heb ik de nieuwe Workshop ‘Gewoon een goed figuur’ aan jullie aangekondigd. Deze worskhop hebben we ondertussen gegeven aan de eerste groep van 5 personen. Het was een workshop vol nieuwe inzichten en motivatie. We gaan zeker door met deze workshop. Volgende maand vertel ik jullie de reacties van de deelnemers en wanneer de volgende workshop is te beleven. Het zal waarschijnlijk de laatste week van september of de eerste week van oktober worden.

 

Dit is alweer het einde van deze nieuwsbrief. Heb je tips of suggesties. Laat het me dan vooral weten.

 

Hartelijke groeten,


Sonja Buijs
Within Reach
tel: 015-2158595
e-mail:
info@within-reach.nl
website: www.within-reach.nl

 

Om je gegevens te wijzigen of je uit te schrijven klik op de onderstaande links:

---------------------------------------------------------------------------------

 

 

ARTIKELEN

Wist-je-dit-al-van-het-enneagram?

Je hoort mij regelmatig zeggen dat mijn werkwijze met het Enneagram zo bijzonder is. Dat heeft te maken met het uitgangspunt en de ervaring dat we niet maar één Enneatype hebben van waaruit we leven, maar dat we gedurende ons leven ook overstappen naar andere Enneatypes.

 

Enerzijds klinkt dat niet anders dan anders of bijzonder.

Waarom? Omdat het Enneagram bedoeld is om vanuit één basis-enneatype (een basis karakterstructuur en gedrag) andere enneatypes te gaan ontwikkelen. De zogenoemde persoonlijke ontwikkeling, waar we tegenwoordig veel over horen. Vanuit het Enneagram bezien betekent persoonlijke ontwikkeling jezelf vrijmaken van de beperkingen van je basis-enneatype, de kwaliteiten van ditzelfde basis-enneatype ontwikkelen en zelfs doorgroeien naar het ontwikkelen van de kwaliteiten van andere enneatypes.

 

Anderzijds is mijn werkwijze wel anders dan anders en bijzonder.

Waarom dan toch! Omdat het overstappen naar andere enneatypes vooraf gaat aan het ontwikkel- en groeiproces, zoals hierboven omschreven. In het hierboven beschreven proces is het uitgangspunt dat je in je basis-enneatype, die je volgens die opvatting nu éénmaal bent, enorm vast kunt lopen. Je kunt uitwijken naar je stresspunt, maar verder daal je enkel af in steeds destructiever gedrag in je basis-enneatype of het enneatype van je stresspunt.

 

Wij hebben met de bijzondere werkwijze van de Enneagram Integratie Kunde echter iets anders ontdekt. In de kindertijd en in ons jong volwassen leven zijn doorgaans nog niet bezig met persoonlijke of spirituele ontwikkeling. In de kindertijd hebben we nog niet de mogelijkheid om als volwassenen te reageren op onze omgeving en in de eerste volwassen fase van ons leven zijn we vooral bezig met hard werken aan de basiszekerheden in het leven, zoals een baan, een relatie en een gezin. Toch komen we veel momenten tegen die we als moeilijk of traumatisch ervaren. In ons basis-enneatype en stresspunt zitten veel afweermechanismes om deze momenten op te vangen, maar deze afweermechanismes werken niet eeuwig. En dan komt het cruciale punt. Heb je op dat moment een traumatische ervaring en geven de afweermechanismes van je enneatype niet meer de soelaas die ze voorheen gaven, dan schakel je ter bescherming van jezelf een overlevingsmechanisme in. En dat is in termen van de Enneagram Integratie Kunde, dat je in een ander enneatype stapt. Niet vanuit vrijheid en bewuste keuze voor persoonlijke ontwikkeling, maar vanuit overleving. Je gaat dan ook het gedrag van het andere enneatype ontwikkelen, en zet het afweermechanisme zwaar in. Je wikkelt steeds meer beschermingslagen om jezelf heen. Nogmaals, allemaal vanuit bescherming, niet vanuit vrijheid. Deze nieuwe afweermechanismes en nieuwe beschermingslaag geeft een tijdje meer houvast en zorgt er in ieder geval voor dat je vaste grond onder de voeten houdt, dat je jezelf staande houdt in de stormen van het leven. Maar je komt wel verder af te staan van een vrij en blij gevoel en functioneren in jezelf. Vergelijk het maar met iedere keer een nieuwe jas over de oude jas heen aantrekken ter bescherming. Op een gegeven moment hangt er zoveel zwaarte om je heen dat je je niet meer vrij kunt beweging, je letterlijk geen ruimte meer voelt om adem te halen. Je bedekt steeds meer van je ware zelf en het wordt steeds lastiger daar nog iets van naar buiten te brengen. In onze ervaring met Enneagram Integratie Kunde kunnen we verschillende bescherlagen, verschillende jassen 'aantrekken'. Dat verschilt van persoon tot persoon.

 

Het afwijkende en bijzondere van onze werkwijze is dus dat we erkennen dat iemand ook vanuit overleving naar andere enneatypes kan overstappen en niet alleen vanuit bewuste keuze voor persoonlijke groei.

 

Waarom is deze bijzondere manier van werken zo belangrijk?

Heel veel mensen die bij mij komen denken ‘hun’ enneatype te weten. Ze herkennen het gedrag van ‘hun’ enneatype. Wanneer ik met ze ga testen blijkt ‘hun’ enneatype niets meer dan het laatste enneatype te zijn, waarin ze zijn overgestapt als overlevingsmechanisme, de laatste jas die ze ter bescherming hebben aangetrokken. Zou je vanuit dit enneatype je ontwikkeling en groei gaan inzetten proberen in te zetten, dan doe je dat nog steeds niet vanuit het enneatype waar jouw werkelijke kracht zit. Met het gevolg dat je niet werkelijk vooruitgang en ontwikkeling bemerkt, hoe hard je ook werkt. Je gaat jezelf niet echt wezenlijk beter kennen, omdat de verschillende jassen nog steeds om je heen hangen en je het zicht op je werkelijke zelf ontnemen.

 

Wat ik doe in mijn individuele coachtraject is uitzoeken welke enneatypes uit overleving zijn ‘geboren’ en welk basis-enneatype werkelijk bij jouw hoort. Vanuit je basis-enneatype gaan we je groei inzetten. En geloof me, in eerste instantie zijn mensen enorm verbaasd over hun ‘echte’ basis-enneatype, maar naarmate het coachtraject vordert voelen ze dat het enneatype dat ze eerder herkende enkel de buitenste lagen van henzelf waren.

 

Ervaringsverhaal

Een jongeman van 37 jaar kwam bij mij en was op en top een enneatype 5. Hij had een teruggetrokken natuur, had een deeltijd praktijk aan huis om kinderen te begeleiden en was zijn overige deel van de tijd altijd aan het onderzoeken. Echter, zonder hier naar buiten toe erg veel mee te doen. Vanaf zijn 1e maand is hij in het enneatype 5, de waarnemer, gestapt. Het type dat bezig is het leven waar te nemen, zonder zich te realiseren dat hij door het waarnemen niet echt deelneemt aan het leven. Hij herkende zich ook helemaal in dit type.

 

We zijn aan de slag gegaan en wat bleek: zijn werkelijke enneatype was niet de 5, de waarnemer, maar de 6, de loyalist. De loyalist is iemand die graag wil samenwerken en mensen om zich heen hebben. Deze jongeman was ondertussen ook in een cursus loopbaanbegeleiding gestapt. Hij wist dat hij zijn praktijk met het begeleiden van kinderen met leerproblemen de rug toe wilde draaien. Maar wat dan? Toen we alle emoties en beperkende overtuigingen rondom het enneatype 5, de waarnemer, hadden geneutraliseerd en zijn enneatype 6, de loyalist, aan het activeren waren gebeurde er iets wonderlijks. Hij had ondertussen besloten dat hij een baan wilde gaan zoeken. Ik kende hem al langer en was zeer verbaasd dat hij deze richting koos. Hij had zich immers al die jaren thuis prima vermaakt en vond het prettig weinig met andere mensen te maken te hebben. En nu dit! Als je ergens met mensen te maken hebt en met ze in contact komt is het wel in een baan van 40 uur per week. Zijn reactie was: ‘Vind je het gek dat ik na al die jaren alleen te hebben gewerkt wel eens met andere mensen wil samenwerken?’. Op dat moment werd mij duidelijk dat hij de vruchten aan het plukken was van het activeren van zijn enneatype 6. Het heeft zijn hele perspectief op wat zijn mogelijkheden zijn gewijzigd. En al lezende over het enneatype 6 was hij stomverbaasd dat hij de gelijkenis en waarheid over zichzelf die in het enneatype 6 besloten lag niet eerder had herkend!

 

1

Laatste nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:
Enneagram


Ontvang HTML?


Bekijk archief