De zin en onzin van piekeren
Onderwerp: De zin en onzin van piekeren
Verzenddatum: 2009-10-20 11:40:12
Mail nr #: 13
Inhoud:
1

Hallo [NAME],

In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:

1. Wist-je-dit-al-van-het-enneagram? De Zin en Onzin van piekeren.

2. Extra: De relatie tussen allergieën en emoties.
    Let op: heb je hooikoorts? De winter is de periode om er iets aan te doen!

3. Nieuw: Gratis kennismakingsavond Kinesiologie op 4 november

4. Aanbieding van deze nieuwsbrief

5. Agenda

 

1. Wist-je-dit-al-van-het-Enneagram?

Piekeren. Doe je dat wel eens? Waarschijnlijk zijn er weinig mensen die deze vraag met nee beantwoorden. Piekeren lijkt bijna niet te vermijden en bij onze menselijkheid te horen. De zin en onzin van piekeren gaan we in deze nieuwsbrief eens vanuit het perspectief van het Enneagram bekijken. Wellicht krijg je er een andere kijk op. Lees hier het artikel.

2. De relatie tussen allergieën en emoties

Over allergieën als zodanig is heel veel te vertellen. De relatie met emoties pik ik er nu uit omdat die mijn speciale aandacht ving tijdens mijn opleiding Kinesiologie.
Heb je er weleens bij stilgestaan wat er aan de hand kan zijn als mensen het moeilijk vinden om water te drinken? Moeite hebben met s'ochtends vroeg ontbijten? Of als iemand hoestend en proestend in het voorjaar en in de zomer naar buitengaan als de bomen en grassen in volle bloei zijn? Lees meer in het artikel.

3. Nieuw: Gratis kennismakingsavond Kinesiologie op 4 november

Naast het gratis kennismakingsgesprek is er bij Within Reach nu ook de mogelijkheid een gratis kennismakingsavond Kinesiologie bij te wonen. Op deze avond vertel ik meer over het spiertesten, en hoe een consult Kinesiologie in zijn werk gaat. Ook krijg je de mogelijkheid zelf te voelen hoe de spiertest werkt.

Ben je nieuwsgierig? Kom dan eens langs.
Schrijf je wel van te voren in. Klik hier voor meer informatie en voor aanmelding.

4. Aanbieding van deze nieuwsbrief

De aanbieding is voor diegene die nog niet eerder een individueel consult hebben ondergaan. Dus niet alleen voor jou als nieuwsbrieflid, maar ook voor mensen in je directe omgeving, die van jou horen over deze aanbieding.

Wil je verlost worden uit je cirkel van piekeren of wil je af van jouw allergie, maak dan voor 3 november een afspraak voor een eik- of kinesiologisch consult en betaal voor het eerste consult geen € 45,00, maar € 30,00.

Let op: de datum van de afspraak zelf mag na 3 november liggen.

5. Agenda

- Opruimfeest: maak een feestje van spullen wegdoen
maandagavond 26 okt, € 12,50

- Gewoon een goed figuur
woensdagavond 28 okt, €10,00

- Enneagram Kennismakingsochtend
vrijdagochtend 30 oktober, € 10,00

- Kinesiologie Kennismakingsavond
woensdagavond 4 nobember, gratis

- Workshop Basiskennis Enneagram,
vrijdag 13 nov, 1e van 2 dagen, tezamen € 165,00

- Workshop Enneagram - Een reis door je bewustzijn
woensdagavond, 25 nov, 1e van 2 avonden, tezamen € 70,00

- Ontdek je Opgeruimde Zelf:...."Ontdek je wens achter opruimen"
zaterdag 28 nov, 1e dag, € 140,00

- Workshop Enneagram - De weg naar vrijheid
woensdagavond 6 jan 2010, 1e van 2 avonden tezamen € 70,00

Hartelijke groeten,

Sonja Buijs
Within Reach
tel: 015-2158595
e-mail: info@within-reach.nl
website: www.within-reach.nl
weblog: binnenbereik.web-log.nl

 

 Om je gegevens te wijzigen of je uit te schrijven klik op de onderstaande links:

 

Artikel

De zin en onzin van piekeren

Piekeren komen we als karaktereigenschap tegen bij de Romanticus, de vier. Deze eigenschap behoort niet tot de gezonde of het ongezonde deel van het enneatype, maar tot het gemiddelde niveau. Daaraan zou je kunnen afleiden dat je met piekeren nog alle kanten uit kunt. Jezefl gezond of ongezond piekeren.

Piekeren zou je kunnen omschrijven als het in rondjes draaien van je gevoelens en gedachten zonder vooruit te komen. Maar wat maakt nu dat je de ene keer simpel je gedachten en gevoelens op een rijtje zet en je de andere keer al piekerend in rondjes blijft draaien?

Het antwoord ligt in het proces van verinnerlijken van ervaringen en gevoelens dat je bij enneatype vier tegenkomt. De Romanticus heeft een onnoemelijk diep gevoelsleven. Daaruit kan hij putten wanneer hij zijn ervaringen verinnerlijkt. Verinnerlijken is het proces van zijn ervaringen diep aanvoelen, begrijpen en liefdevol accepteren. Zijn ervaringen een plaatsje geven. Door dit proces verwerkt de Romanticus zijn gevoelens en blijft in liefdevolle verbinding met zichzelf en de buitenwereld. Hij voelt zich lekker, geliefd, creatief en actief.

Nu hebben we allemaal stukjes van de Romanticus in ons, waardoor je in meer of mindere mate het proces van piekeren en de wens je lekker in je vel, geliefd, creatief en actief te voelen, zult herkennen.

In de minder gezonde variant noemen we het proces van verinnerlijken piekeren. Meer en meer situaties die je meemaakt raken je, waardoor je je terugtrekt en van binnen probeert de vervelende gevoelens van alle kanten te bekijken, een plekje te geven. De cirkels waarin je ronddraait worden groter naarmater er meer dingen in jezelf opstapelen, waar je nog niet uit bent. Je loopt het risico dat je gevoelens bij al die verschillende situaties ook nog eens door elkaar gaan lopen. Je raakt verstrikt, weet niet meer wat bij wat hoort of hoe je hier nog uitkomt. Hoe je hier nog orde in kunt scheppen. Kenmerkend is dat je steeds meer moeite moet doen om je van dit piekeren los te maken.

Een warboel aan onverwerkte gedachten en emoties is het resultaat. Want je bent nog niet uitgedacht met het ene of een andere situatie raakt je alweer. Hierdoor is het ook moeilijker je focus te blijven houden op hetgeen je in het dagelijkse leven doet. Je krijgt de neiging je af te keren van alles en iedereen om je heen, zodat je de tijd hebt het één en ander op een rijtje te zetten. In jezelf. Het in cirkeltjes in je binnenwereld blijven rondlopen is begonnen. Want emoties die je niet begrijpt, die je niet kunt plaatsen in de context van je leven brengen onrust met zich mee. Die komen niet vanzelf tot rust.

Op dit punt gekomen is het belangrijk om in te grijpen. Want als je met piekeren te lang doorloopt, loop je de kans dat je emotioneel afgestomt raakt. Er lopen dan zoveel emoties door elkaar, het wordt allemaal zoveel om te verwerken, dat je onderbewuste in gaat grijpen. Die gaat je verdoven, zodat je een deel van die emoties niet meer voelt. Fijn zou je denken, dan heb ik er ook geen last meer van. Helaas, niets is minder waar, want ervoor in de plaats komt er een gevoel van innerlijke verwarring en uiteindelijk een gevoel van verlies van het contact met jezelf en met het leven. Je kunt steeds minder spontaan van het leven genieten.

Hulp van een eik-coach of kinesioloog kan je helpen de verwarring op te heffen. Of je nu pas net loopt te piekeren of al in de fase van verwarring zit, maakt niet uit. Iemand van buiten helpt je je uit je binnenwereld te trekken. Je los te maken uit het negatieve proces van verinnerlijken. Of je nu in dit proces terecht bent gekomen door relatie of werkproblemen, een gevoel van zinloosheid van het leven of door fysieke klachten. Dat maakt niet uit.

Zowel vanuit de eik als vanuit de kinesiologie werk ik met de spiertest. Hierdoor heeft jouw lichaam de mogelijkheid aan te geven hoe de vicieuze cirkel van het piekeren kan worden doorbroken. Dat geeft je de mogelijkheid weer op weg te gaan naar jou volgende piek-ervaring. En wie wil dat nu niet!

Kijk bij de aanbieding voor deze maand en ontdek hoe je voordelig kennis kunt maken met de eik en met Kinesiologie.

Terug

Artikel

Allergiën en emoties

Er kunnen meerdere dingen aan de hand zijn en één van die dingen is dat emoties een rol speelt. Emoties kunnen gekoppeld worden aan water drinken, vroeg ontbijten of bomen en grassen als je iets vervelends meemaakt tijdens deze activiteiten.

Een paar voorbeelden. Je drinkt net een glas water (of je eet een appel, banaan of iets dergelijks) als je baas enorm boos op je afkomt en je zomaar uit het niets begint uit te schelden. Je bent vroeger altijd opgejaagd om snel te eten, omdat je op tijd naar school moest, of je ouders de deur uit moesten om te gaan werken. Of je bent vroeger een keer bij je vriendje wezen spelen in het gras en de moeder van je vriendje krijgt een telefoontje en barst in tranen uit. Je begrijpt er niets van en weet niet wat je moet doen.

In deze situaties gebeurd er iets in de amigdala, dat deeltje van onze hersenen dat gewaarwordingen en emoties interpreteert. De amigdala maakt een soort foto waarin het water, ontbijt of grassen en de emotie op één beeld worden afgedrukt. Dit heeft als gevolg dat iedere keer wanneer je water drinkt, ontbijt of met grassen in aanraking komt, je onderbewuste herinnert wordt aan deze foto. Het brengt een lichamelijk allergische reactie (lees een lichamelijk heftige reactie) op, waarvan je meestal niet kunt begrijpen waar dat nu vandaan komt. In de loop van de tijd ontdek je soms dat het met de bewuste voeding te maken heeft. Bij hooikoort is het duidelijker.

Met de Kinesiologie kunnen we die fotoafdruk opsporen en deleten. Of je nu wel of niet bewust weet of je zo'n foto hebt, maakt niet uit. Dit komt omdat je lichaam deze informatie altijd opslaat en daar maken we gebruik van.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je wel eens af van jouw allergie? Kijk dan bij de nieuwsbrief aanbieding om te zien hoe jij voordelig kennis kunt maken met deze methode.

Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Laatste nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:
Enneagram


Ontvang HTML?


Bekijk archief