Ben je gesloten of open? Hoe herken je dat?
Onderwerp: Ben je gesloten of open? Hoe herken je dat?
Verzenddatum: 2010-07-05 15:42:03
Mail nr #: 16
Inhoud:
1

Hallo [NAME],

Na een paar maanden stilte ontvang je weer een nieuwsbrief. Zo vlak voor de vakantie wil ik je op de hoogte brengen van wat er allemaal is gebeurd de afgelopen maanden. Want daar zitten weer mooie dingen bij voor jou.

Allereerst heb ik de afgelopen maanden hard gewerkt aan het schrijven van een boek op basis van het Enneagram. Op 20 augustus komt dit boek uit. Voor jou als nieuwsbrieflezer heb ik daarom een mooie actie, waarmee je een gratis boek kunt winnen.

Ook heb ik dit voorjaar spontaan de Avatar cursus gevolgd. Hiervoor ben ik zelfs naar Orlando, Florida afgereisd. Dat betekent dat je nu ook de Avatar cursus (het Nederlandse deel ervan) via mij kunt volgen.

Hier volgt de inhoudsopgave van deze nieuwsbrief:

1. Wist-je-dit-al-van-het-enneagram: Over open of gesloten zijn.

2. Boek 'Opgeruimd leven in je Huis': Maak kans op een gratis exemplaar!

3. Een ervaring rijker: AVATAR

4. Agenda

 

1. Wist-je-dit-al-van-het-Enneagram?
Wanneer stel jij je open voor je omgeving? Wanneer ben je gesloten? Je bent natuurlijk niet de hele tijd open, of altijd maar gesloten. Dat wisselt zich continu af en is anders in verschillende omstandigheden. Waar ik in deze nieuwsbrief op inga is wat er gebeurt wanneer jij je afsluit van anderen. Welke reden je daar ook voor hebt. Ook geef ik je natuurlijk aan hoe je het gesloten zijn kunt buigen naar jezelf openen voor anderen. Want het is het contact maken met anderen waar het ervaren van geluk begint. Klik hiervoor het artikel.

2. Boek 'Opgeruimd Leven in je Huis': maak kans op een gratis exemplaar

Het boek Opgeruimd leven in je huis ligt momenteel bij de vormgever. Op 20 augustus is het te koop. Maar lezers van deze nieuwsbrief kunnen het nu al bij mij bestellen. Zodra ik het boek in huis heb, stuur ik het dan naar je toe. Je betaalt natuurlijk pas als je het boek ontvangt. Het boek kost € 17,95 in de winkel en voor € 20,- stuur ik het naar je toe, zodra het uit is.

Als extraatje, omdat je nu al wilt bestellen, ontvangt elke vijftiende besteller het boek helemaal gratis! Klik hier om meteen te bestellen.

Inhoud van het boek

Samen met professional organizer Yvonne de Bruin Sonja Buijs heb ik een boek geschreven voor iedereen die al vaak heeft geprobeerd op te ruimen, maar die het maar niet lukt om het vol te houden. Je kent de praktische tips, maar dat is niet genoeg. Je hebt vaak het gevoel dat je te weinig doorzettingsvermogen hebt.

Daar ligt het echter niet aan. Er zijn namelijk 2 andere redenen waarom het je niet lukt: je hebt je onvoldoende voorbereid of je hebt je eigen opruimstijl nog niet gevonden.

Om je goed voor te bereiden op het opruimen gaan we eerst in op de emoties die aan spullen kleven en hoe je dat kunt losweken. We vertellen hoe je moeiteloos kunt opruimen, als je weet waarvoor je het doet. Je gaat op zoek naar de wens die onder je spullen verstopt zit.

Opruimen wordt leuk als je het op jouw manier mag doen. We beschrijven negen basisopruimstijlen. Die helpen je om jouw unieke opruimstijl te ontdekken.

Het resultaat is dat je leert je spullen in te zetten als middel om je leven opnieuw richting te geven.

Het Enneagram in dit boek 
Dit boek is een combinatie van de kennis van Yvonne over het opruimen en mijn kennis van het Enneagram. Het proces van opruimen komt uitgebreid aan de orde: in de vorm van een verhaal dat vertelt hoe Jessica opruimt en in de vorm van een beschrijving van de 9 stappen in het proces. Ook gaan we in op de valkuil die je tegenkomt bij iedere stap. Uiteraard is dit deel van het boek gebaseerd op het Enneagram als procesmodel.

De 9 basis opruimstijlen lopen gelijk met de 9 enneatypen van het enneagram. Per basis opruimstijl gaan we in op hoe je huis eruit ziet, hoe jij bent in (opruim) stress en hoe je kunt leren dit om te buigen.

Een collega EIK-coach, die heeft meegelezen, Henriëtte Fahner van Avalon Coaching, stond vol ongeduld te trappelen om het aan haar cliënten te laten lezen. Waarom? Omdat de basis opruimstijlen zo verhalend zijn geschreven dat het enneatypisch gedrag bijzonder herkenbaar is. Of je nu last van opruimstress hebt, een andere vorm van stress, of gewoon graag jezelf wilt leren kennen.

Klik hier om het boek alvast te bestellen en maak kans op een gratis exemplaar.
Elke vijftiende besteller krijgt Opgeruimd leven in je huis gratis toegestuurd.
Let op: Deze aanbieding geldt alleen zolang het boek nog niet in de winkel verkrijgbaar is: tot 20 augustus. 

3. Een ervaring rijker: AVATAR

Nee, het gaat hier niet om de film AVATAR, al was die ook bijzonder mooi en toepasselijk op wat je leert bij AVATAR, concludeerde ik na het volgen van de cursus.

Het mooie van de eenvoudige en krachtige bewustzijnstechnieken van AVATAR vind ik dat je leert vanuit je gevoel contact te maken met al het leven om je heen. Je kunt de techniek op ieder gewenst moment gebruiken: in de rij voor de kassa, tijdens een vergadering, een coachsessie of gewoon in gesprek met iemand anders. Heel anders dan meditatie, waar je rustig voor moet gaan zitten. Je leert je aandacht volledig naar buiten te richten, waardoor je binnenwereld (en dus ook je gedachtenwereld) vanzelf rustig wordt.

Juist daarom is het ook een bijzonder hulpmiddel als je in een stressvolle situatie zit. Want wat er ook aan de hand is op dat moment: door de technieken toe te passen komt de ruimte in jezelf terug. Ik heb het al toegepast in situaties waarin ik normaal gesproken een collega coach bel om in een sessie orde op zaken te stellen. Voor mij is AVATAR dan ook een unieke en krachtige zelfhulpmethode.

Wil je meer weten over AVATAR? Ga dan naar www.avatar.nl voor meer informatie. Er staat nog geen informatie op mijn eigen website. Wel kun je bij mij terecht voor telefonische informatie, een introductiemiddag of het volgen van de AVATAR cursus deel I, II en III.

4. Agenda

- 24 september, van 12.00 - 17.00 uur geef ik kennismakingsconsulten van 20 minuten (kosten € 15,00) op de Spirituele Markt in de bibliotheek van Delft. Meer informatie vind je op de website www.dok.info onder DOC Actief, agenda

- 29 september, van 19.30 - 22.00 Lezing: De kracht van het Enneagram, in Delft

- 6 oktober start de Workshopserie 'Opnieuw Kennis maken met Jezelf en de kracht van je karakter', de Basiscursus Enneagram van 5 avonden.

- 15 en 22 september zijn er twee avonden waarop ik inga op het Enneagram als Procesmodel. Op deze avonden krijg je ook gelegenheid met een coach-vraag over het Enneagram te lopen.

Ik hoop je te ontmoeten op één van deze gelegenheden.

Verder wens ik je een hele fijne zomervakantie toe.

Hartelijke groeten,

Sonja Buijs
Within Reach
tel: 015-2158595
e-mail: info@within-reach.nl
website: www.within-reach.nl

Om je gegevens te wijzigen of je uit te schrijven klik op de onderstaande links:

Artikel

Ben je gesloten of open? Hoe herken je dat?

Stel je voor dat je tijdens een concert in het midden van een veld met toeschouwers staat en de situatie eens nauwkeurig wilt bestuderen? Zou dat lukken denk je? Nee, natuurlijk niet. Midden op het veld bevind je je midden in de happening en ga je op in het concert. Je geniet volop van de muziek. Wil je de mensenmassa, wat er gebeurd in zo’n groep, bestuderen dan moet je zorgen dat je op een plek staat waar je een goed overzicht hebt. Ergens langs de kant. Je neemt waar.

In dit voorbeeld zie je uitgebeeld wat het verschil is tussen geheel in een ervaring opgaan en een situatie van een afstand waarnemen. In het ene geval sta je volledig open voor het ervaren van de gebeurtenis. Met als tegenovergestelde het jezelf afsluiten van de groep om te kunnen overzien wat er nu eigenlijk gebeurt.

Het (af)gesloten zijn als karaktertrek vind je in het Enneagram terug bij Enneatype 5, de waarnemer. Een type dat graag het leven bestudeert in plaats van eraan deel te nemen. Door te kijken naar het waarom achter dit afsluiten, het afstand nemen, kun je meer leren over wat er nodig is om open te staan voor andere mensen en het leven zelf.

Enneatype 5 wordt gedreven door angst om te leven, angst om deel te nemen aan het leven en er midden in te staan. De angst komt voort uit zijn overtuiging dat het leven niet te begrijpen is. Het leven is niet logisch en zolang hij niet begrijpt wat er om hem heen gebeurt, weet hij niet of hij capabel genoeg is om het leven aan te kunnen. Hij is niet zeker van zijn capaciteiten en zijn vaardigheden om handelend op te treden, om zich staande te houden ten opzichte van anderen…… en daarom stapt hij het leven niet in! Hij sluit zich af.

Door dit afsluiten kruipt hij in de rol van de waarnemer. Hij bekijkt het leven van alle kanten, hij concentreert zich op wat hij niet begrijpt en analyseert het keer op keer. Hij wil het begrijpen, zodat hij zijn angst van zich af kan zetten. Het effect is echter dat datgene wat hij bedreigend vindt groter en groter wordt in zijn gedachten. Datgene wat aandacht krijgt, groeit immers. De angst, het gevoel van dreiging wordt zo reëler in plaats dat zijn angst verminderd. Zijn gedachtenwereld neemt hem helemaal in beslag. De afstand tot de werkelijkheid wordt steeds groter.

Het tegenovergestelde van afsluiten is ervaren. Ervaren is midden in het leven staan of zoals in ons voorbeeld: midden in het veld tijdens een concert. Je hebt alle vertrouwen dat je genoeg kracht hebt om je staande te houden, je niet te laten vermorzelen door je omstanders. Je durft het leven te ervaren en je bent open.

Verwar kracht hebben echter niet met de baas spelen. Want er zijn nog andere manieren om je af te scheiden van het leven. Wanneer je bijvoorbeeld een tiran bent, sla je eigenlijk mensen om je heen met geweld van je af. Ze houden niet van je en durven geen open relatie met je aan te gaan. Er is geen sprake van gelijkwaardigheid. Ook dan sta je eigenlijk niet vol in het leven, want je mist een deel: het liefhebbende deel. Daar sta je niet voor open.

Hoe herken je het wanneer je niet volledig open bent?Je zou kunnen zeggen dat dat eenvoudig is. Wanneer je afstand ervaart tussen jou en andere mensen, tussen jou en iets dat je graag wilt dan ben je niet volledig open. Je zet letterlijk iets tussen jou en wat wilt ervaren in. Dat iets is een blokkade in de vorm van een emotie of een beperkende overtuiging, zoals bij enneatype 5 de beperkende overtuiging ‘(help,) ik begrijp het niet’. Dat andere dat je eigenlijk wilt ervaren is nu letterlijk en figuurlijk uit het zicht verdwenen. Dat voelt als onprettig, frustrerend, of bijvoorbeeld angstaanjagend. Of het maalt maar door je hoofd dat het je toch nooit lukt. Die gevoelens en gedachten treden op de voorgrond, daar focus je je automatisch op en die worden steeds groter. Totdat ze zo onprettig worden dat je ze wegdrukt in je onderbewuste. Dat zijn de zogenoemde onverwerkte emoties en onbekende belemmerende overtuigingen. Ze blijven echter voelbaar als weerstand en afstand.

Jezelf openen is een natuurlijk gebeuren. Kijk maar naar de natuur, die elk jaar opnieuw open gaat, die groeit en bloeit: nieuwe blaadjes en bloemetjes, nieuwe lammetjes, eendjes en andere dieren. Jezelf openen is je nog dieper in contact brengen met jezelf, met andere mensen, met al het leven om je heen. Want ook jij groeit en ontdekt steeds nieuwe manieren om een dieper contact te leggen. Toch ben je in het verleden regelmatig teruggeschrokken van deze groeistuipjes, deze nieuwe dingen die je ging ervaren. Je voelde je niet bij machte om het te hanteren. Je hebt het weggestopt, diep in jezelf en het belemmert je nu in je huidige groei. Maar aangezien jezelf openen, groeien, een natuurlijk proces is, is dit proces niet echt te stoppen. Vroeg of laat zal de groei, het jezelf openen, doorzetten. En je kunt dit proces bespoedigen door nu alsnog te besluiten die zaken die je eerder weggestopt hebt alsnog te gaan ervaren en te doorvoelen. Meer is er niet nodig om het contact te herstellen, jezelf meer te openen en weer midden in het leven te staan.

Wil je begeleiding bij het opnieuw ervaren van wat je aan emoties en belemmerende overtuigingen hebt weggestopt?Neem dan contact met mij op.

Terug

 

1

Laatste nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:
Enneagram


Ontvang HTML?


Bekijk archief